5 نکته ی مهمی که قبل از طراحی سایت فروشگاهی باید بدانید (بخش اول)

 


5 نکته ی مهمی که قبل از طراحی سایت فروشگاهی باید بدانید

 

ساخت فروشگاه اینترنتی کار ساده ایست اما فروش اینترنتی نه!

این مقاله برای جه کسانی مفید است؟

  • کسانی که صاحب یک کسب و کار هستند و می خواهند کسب و کار آنلاین هم داشته باشند
  • کسانی که تولید کننده ی محصول(فیزیکی و دیجیتال) هستند و می خواهند از طریق بستر اینترنت محصولشان را بفروشند
  • کسانی که خدماتی دارند و دوست دارند آن را به مشتریان بیشتری ارائه دهند
  • و کسانی دور و برشان تولیدکننده(گانی) هستند که قادر به فروش محصولشان نیستند

بی تعارف اگر هنوز نمیدانید برای چه هدفی، برای چه کسی، و با تکیه بر چه استعداد و توانایی قرار است فروشگاه اینترنتی بسازید ادامه ی مقاله بدردتان نمیخورد.

میخواهیم 10 نکته ی مهم برای داشتن فروشگاه اینترنتی موفق را بررسی کنیم.که 5 نکته ی آن نکات مهم قبل از طراحی سایت فروشگاهی می باشد(همین مقاله) و 5 نکته ی آن نکات مهمی که پس از ساخت فروشگاه اینترنتی باید بدانید است.

نکات مهم قبل از طراحی سایت فروشگاهی

1)مشخص کردن حوزه ی کاری(هدف)

زکجا آمده ام آمدنم بهر چه بود به کجا میروی آخر ننمایی وطنم

شما اگر یک باز دید کننده باشید و وارد یک فروشگاه اینترنتی بشوید و ببینید از هر دری سخنی دارد و سخنش هم کامل نیست مثلا ادعا میکند عطاری آنلاین است ولی محصولاتش کامل نیست و موجودی انبارش صفر هست و در عین حال کفش هم می فروشد چه حسی به شما القا می شود؟ با خودتان می گوئید «یک کار انجام بده ولی درست انجام بده!» حالا در مباحث مربوط به سئو حتما به صورت مفصل ضرر این کار را به شما توضیح خواهم داد.

فقط در همین حد بدانید که: مشخص کردن هدف فروشگاه یعنی «فروشگاه شما در بین مردم قرار است به چه چیزی مشهور بشود؟»

الگوریتم های پیشرفته ی موتور جستجو با بهره گیری از هوش مصنوعی قادرند تا حد بسیار بالایی، فروشگاه های معتبر را از فروشگاه های نامعتبر تشخیص بدهند. پس برای خودتان یک موضوع یا چند موضوعی را انتخاب کنید که بتوانید در آنها ادعای خوب بودن بکنید.

مثلا اگر قرار است یک فروشگاه اینترنتی فرش بسازید طوری باشد که از صد درصد بازدید کنندگان حداقل نیاز 80 درصدشان در فروشگاه شما موجود باشد(به زبان خودمانی جنستان جور باشد)

بنظرم احتمال موفقیت فروشگاه هایی که بر روی یک موضوع خاص کار میکنند، بیشتر از فروشگاه هایی است که «از هر دری سخنی» هستند.و نکته ی دوم اینکه به احتمال قوی توسعه ی فروشگاه هایی که اختصاصی بر روی یک موضوع کار کرده اند بسیار راحت تر از فروشگاه های «از هر دری سخنی» هستند.

دلیل من برای حرف بالا عملکرد ذره بین هست، ذره بین به صورت کانونی یک نقطه را آتش میزند بعد به راحتی می تواند دامنه ی آتش را زیاد کند.کاری که دیجی کالا کرد.

به قول شیخ بهایی «غالب شد بر من صاحب یک فن» و در کل در کسب و کارتون دریاچه ای عمیق باشد بهتر از اقیانوسی با عمق یک میلیمتر است!!!

خب بنظرم تا اینجا اهمیت «مشخص کردن هدف» روشن شد.

2)مشتریان فروشگاه شما چه کسانی هستند و در چه صورتی مشتری وفادار شما خواهند شد؟

سعی کنید به مشتریانتان به چشم فرشتگان نجات نگاه کنید.چون واقعا مشتری شما، شما را به موفقیت یا شکست در کسب و کار می رساند.فراموش نکنید شما خودتان در عین فروشنده بودن مشتری هزارویک فروشنده ی دیگر هستید،به نوعی با مشتریانتان تعامل کنید که دوست دارید آنگونه با شما تعامل کنند.

چرا شناخت مشتری برای صاحبان فروشگاه بسیار با اهمیت است؟

چون سرمایه ی بقای فروشگاه اینترنتی، مشتریان فروشگاه هستند مخصوصا مشتریان وفادار.

برای خودتان سوالات مختلفی طرح کنید و سعی کنید به آنها جواب بدهید تا ابعاد ناشناخته ی کسب و کارتان در حوزه ی وب برای شما مشخص شود.

سوالاتی نظیر:

  • سن مشتریان تان چقدر است؟
  • جنسیت بیشر مشتریان شما چیست؟
  • ذوق هنری شان چگونه است و دوست دارند فروشگاهی که به آن سر میزنند چه شکلی باشد؟
  • همنشینی چه کالا هایی به جذب بیشتر آنان کمک میکند؟
  • دسته بندی کالاها باید چگونه باشد تا مشتریان برای رسیدن محصول دلخواهشان راحت باشند؟
  • چکار کنیم تا یک مشتری معمولی و گذرا به مشتری ثابت و و وفادار تبدیل شود؟
  • مشتری ها در صورت بد قولی و یا خراب بودن محصولی که خریده اند دوست دارند چه واکنشی از ما ببینند؟
  • محصولمان را چگونه به دست مشتری برسانیم تا رضایت بیشتری داشته باشد؟
  • و کلی سوال دیگر که صاحبان کسب و کار در جریان آن هستند و ریزه کاری آن را می دانند.

سوال بسیار مهم:

چگونه مشتری جذب کنیم؟چگونه مشتری جذب شده را به مشتری وفادار تبدیل کنیم؟

در این زمینه باید بیشتر مطالعه کنید ولی مشتری شناسی چیزی نیست که از قبل بتوان به آن دست یابی داشت. این علم با ارزش، به مرور زمان و در اثر تعامل با انسانهای مختلف به دست می آید.

3)فروشگاه شما چه امکاناتی خواهد داشت؟

خودمانی بگویم بعضی ها فضایی فکر می کنند و دوست دارند فروشگاهشان آن قدر امکانات داشته باشد، که آمازون و علی بابا پیش آن لنگ بیندازند و در مقابل، بعضی ها آن قدر سطح پایین فکر میکنند که به یک کانال تلگرام و یا پیج اینستاگرام بسنده می کنند.

متعادل باشیم و منطقی فکر کنیم.اگر اینستاگرم و تلگرام دوسال دیگر از دسترس خارج شدند تکلیف کسب و کار شما چه می شود؟ نه تنها انبار مجازی شما از بین رفته بلکه محبوبیت شما هم از بین می رود. هر ابزاری ظرفیتی دارد ظرفیت شبکه های مجازی فروشگاه سازی نیست،بلکه مشهور کردن است. هنر این است که از طریق شبکه های اجتماعی بتوانید نام فروشگاه تان را محبوب کنید.

از طرفی در تلگرام و اینستاگرام مشتری شما نمی تواند کالا های شما را به صورت منظم و دسته بندی شده ببیند. یا پرداخت اینترنتیِ قابل پیگیری ای داشته باشد.

اگر قانع نشدید در دیدگاه های همین مقاله بنویسید تا پاسخگو باشم.

امکاناتی که یک فروشگاه اینترنتی نیاز دارد مهم ترین آنها این است که بتوان کالاهای خود را در دسته بندی های مختلف نشان داد و سفارشات مشتریان را بتوان به سهولت مدیریت کرد.

ما در فروشگاه ساز مارکت برتر سعی کرده ایم نیاز هایی که صاحبان کسب و کارها دارند را به صورت حرفه ای برآورده سازیم. که برخی از آنها را به صورت اجمالی توضیح می دهیم:

قالب فروشگاه اینترنتی

می توانید در صفحه ی قالب ها ،قالبی که بیشتر با کسب و کارتان متناسب است را انتخاب کنید . قالب های فروشگاه ساز مارکت برتر کاملا ریسپانسیو هستند یعنی در صفحه ی نمایش کامپیوتر شخصی به گونه ای نمایش داده می شود و در موبایل به گونه ای دیگر. یعنی عناصر سایت شما به هم ریخته نشان داده نمی شود.

همچنین این قالب ها از نظر سرعت بسیار بهینه هستند،

 

 

دسته بندی فروشگاه اینترنتی

سایت فروشگاهی باید بتواند محصولاتش را در دسته بندی های مختلف ارائه دهد.دسته بندی برای فروشگاه در حکم فهرست برای یک کتاب می باشد، هر چه دسته بندی درست تر و واضح تر باشد مشتری شما هنگام گشت و گذار در فروشگاه شما راحت تر کالای مورد نظرش را پیدا می کند.اصطلاحا با دسته بندی صحیح، میزان «دسترس پذیری محصولات فروشگاه» بیشتر می شود.

وبلاگ فروشگاه

اگر تازه کار هستید، وبلاگ برای فروشگاه را شاید یک مسئله ی بی فایده یا حتی زائد ببینید. ولی فعلا همین قدر بدانید نوشته های وبلاگ می تواند تاثیر مستقیمی در فروش اینترنتی داشته باشد. که در نکات بعد از ساخت فروشگاه اینترنتی مفصل تر توضیح خواهم داد. فقط بدانید که وبلاگ داشتن برای یک فروشگاه اینترنتی مهم است.

مدیریت آسان محصولات

بتوانید کالا هایتان را به راحتی اضافه کنید ، ویرایش کنید و موجودی هایتان را اضافه کنید.فروشگاه سازمارکت برتر سعی کرده حرفه ای بودن و امکانات بسیار زیاد را با سادگی ترکیب کند، شاید در دید اول کمی سخت به نظر برسد ولی اگر آموزش های  ما را دنبال کنید. به راحتی نوشیدن یک فنجان قهوه فروشگاهتان را مدیریت می کنید.

پرداخت اینترنتی

پرداخت اینترنتی مسئله ی مهمی است که فروشگاه ساز ها باید آن را به طور ساده و راحتی پیاده کنند، چون صاحبان فروشگاه کلی کار دیگر دارند!. و این مسائل با اینکه خیلی مهم است نباید وقتشان را بگیرد.

فروشگاه ساز مارک برتر ، علاوه بر شیوه های معمول، درگاه پرداخت روان پی را هم بوجود آورده که راجع به آن مفصل صحبت خواهیم کرد.

 

4)استفاده از تکنولوژی های امن ، سریع و جدید برای ساخت فروشگاه اینترنتی

این بحث یک بحث تکنولوژیکال محض هست و هر کسی از دید خودش و تخصص خودش نظر می دهد.طبیعتا من هم بر اساس دانشم نظر میدهم نه بیشتر.

یک بحث قدیمی بین برنامه نویسان مطرح بود که php بهتر است یا asp، فلان زبان برنامه نویسی بهتر است یا فلان زبان، احساس می کنم بعد از گذشت 10 سال نگاهم نسبت به این قضیه بهتر شده و حالا می فهمم برنامه نویس مهم تر از زبان برنامه نویسی است.

عامیانه تر اگر بخواهم بگویم دست و فرمان راننده و تسلط او بر اوضاع جاده از مدل ماشینش مهم تر و تعیین کننده تر است.

فروشگاه ساز مارکت برتر تیم بسیار مجرب و کار آزموده ای را برای ساخت این فروشگاه ساز بکار گرفت و آنها هم بهترین تکنولوژی ها و شیوه های توسعه را بکار گرفتند و حاصلش سیستمی سریع، امن، بروز و قابل اعتماد به نام فروشگاه ساز مارکت برتر شد.

 

اگر اهل تحقیق هستید، این دو تکنولوژی را بررسی کنید و مزایای آنها را با سایر تکنولوژی ها مقایسه کنید.

5)آمادگی برای یک کار طولانی مدت

صاحب هر کسب و کاری که هستید می دانید که موفقیت یک شبه به دست نمی آید،کلا دنیا بر مبنای تلاش انسانها می چرخد.اگر در زمینه ی کسب و کار اینترنتی تازه کار هستید، این حرف را آویزه ی گوشتان کنید.«کسب و کار اینترنتی با مداومت و کار مستمر تخصصی به جایی میرسد».داستان راه اندازی کسب وکار اینترنتی دو قسمت دارد که در این مقاله بخش اولش(همه چیز تا راه اندازی فروشگاه اینترنتی) را توضیح دادم.بخش اول سنگ بنای کار شما هست و بخش دوم بسیار بسیار مهم تر ازین بخش است.

خلاصه این را بدانید که کلی راز مگو هست که کمتر کسی در وبلاگ یا وب سایتش آنها را برای موفقیت دیگران گفته است و خودتان باید خون دل بخورید و در زمینه ی خودتان تجربه کسب کنید و تجربه ها را درست بکار ببندید تا کسب و کارتان موفق باشد.

یکی از کار هایی که در فروشگاه تان دائم باید انجام بدهید تولید محتواست.تولید محتوای همیشگی.فکر هم نکنید با کپی کردن کارتان راه می افتد. نه! باید دست بجنبانید و خودتان محتوا را تولید کنید، چون مردم از محتوا های تکراری خسته شده اند.و موتورهای جستجو محتوای کپی شده را حتی اگر تغییراتی بدهید به راحتی تشخیص می دهد.

کار دیگری که باید انجام بدهید این است که دائم فروشگاه هتان را محبوب کنید، از تبلیغات چهره به چهره تا شرکت در نمایشگاه ها، و از آپارات تا سایت هایی که بک لینک دوفالو به شما می دهند.

من در این مقاله سعی کردم ساده و روان صحبت کنم وگرنه می شد با کلی اصطلاح قلمبه ذهن شما را از اصل مطلب دور کرد.

5 نکته ی مهم دیگر هست که ابتدا خواستم آنها را در همین مقاله بگنجانم ولی صرف نظر می کنم و در یک مقاله ی جدا گانه آن را خدمتتان تقدیم می کنم.

ما در فروشگاه ساز باب موفقیت خود را به موفقیت مشتریانمان گره زده ایم، پس به نفع ماست که کاری کنیم مشتریانمان موفق به فروش اینترنتی بشوند، و در همین راستا برای کسانی که مارکت برتر را برای ساخت فروشگاه انتخاب می کنند،آموزش های خاص تری در نظر گرفته ایم

 

قسمت دوم 5 نکته ی مهم که بعد از طراحی فروشگاه اینترنتی باید بدانید (قسمت دوم)

 

نویسنده : نوید صادقی 

 

 

نظر خود را بیان کنید
*
فقط کاربران عضو می توانند نظر بدهند